Популярни публикации

неделя, 3 март 2013 г.

Предговор от Константин Байрактаров


Уважаеми читатели!
Имам удоволствието да Ви представя книгата "Символно-аналитични наблюдения" на Мария Чулова. Книгата съдържа три части "Есета", "Теми по литература в помощ на учениците" и "Научни изследвания". Разглежданите теми биха били от полза за ученици, учители, както и за всички, интересуващи се от литература.
Проблематиката в сборника обхваща едно широко литературно пространство, в което авторът Ви въвежда, използвайки едновременно достъпен и прецизен език. Това е едно пътешествие основно из българската литература и литературна история, като се започне от старобългарската литература, мине се през възрожденската и следосвобожденска, след което - литературата след Втората световна война и се стигне до съвременната.
Наред с разглеждане и изследване на българското литературно наследство, читателят може да се запознае и с някои прегледи на древногръцката класика и митология. Тук в разсъжденията на автора намират мястото си вечноактуалните персонажи като Орфей, Прометей и героите на Омир с техните послания.
Не е нужно да се прави пълен тематичен обзор на книгата и да се затъва в прекомерно глаголствуване. Достатъчно е, драги читатели, да погледнете съдържанието на "Символно-аналитични наблюдения" и да се отправите на пътешествие с Мария Чулова в света на литературата, литературната история и историческата поетика.
Убеден съм, че есетата, критическите анализи и изследвания, ще донесат на любознателния читател радост и духовно удовлетворение.

       Константин Байрактаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар